Hier vind je meer informatie over wat Kempo is, welke stijl wij beoefenen, en welke geschiedenis en filosofie het heeft.

Shaolin Ch'uan Fa

Kempo is een traditionele oosterse vechtkunst en bewegingsleer. Het is naast zittende meditatie ontwikkeld zodat zowel lichaam als geest konden worden getraind. Er zijn veel verschillende stijlen binnen het Kempo. De stijl die wij beoefenen, het Shaolin Ch’uan Fa, benadrukt het samen komen van uitersten. Actie en rust, hard en zacht, en fysiek en mentaal zijn altijd aanwezig.

De stijl heeft daarnaast een aantal specifieke kenmerken. Alles begint bij een goede basis en dus een stevige, stabiele stand (aarden). Vervolgens spelen dynamische lichaamsbewegingen een belangrijke rol in het sneller en krachtiger maken van de technieken. De houdingen van de armen, benen en het lichaam zijn meestal in een ontspannen maar sterke ronde vorm. Veel van de technieken zijn afkomstig van de vijf traditionele dierstijlen: de kraanvogel, panter, tijger, slang en draak. Deze combinatie maakt dat het Shaolin Ch’uan Fa een effectieve vechtkunst is, die er met de juiste manier van bewegen ook nog sierlijk uit ziet.

geschiedenis

De basis van het Kempo is eeuwen geleden gelegd in India. Volgens de legenden zijn de beginselen van de vechtkunst door de boeddhistische monnik Boddidharma / Tamo van India naar China gebracht.  Hij introduceerde deze onder monniken als aanvulling op hun dagelijkse meditatie. In China zou de vechtkunst zich binnen het beroemde Shaolin klooster verder hebben ontwikkeld. 

Vanuit China heeft het Kempo zich verspreid naar andere landen, waaronder Korea en Japan. Het Shaolin Ch’uan Fa zoals dat binnen onze vereniging wordt beoefend is van China via Indonesië naar Nederland gekomen. 

Sinds 1975 heeft de stijl een grote ontwikkeling doorgemaakt. Stijlhouder sifu Eric Gouda heeft door middel van jarenlange toewijding ervoor gezorgd dat de bewegingen nog verfijnder werden. Kenmerken zoals dynamiek, aarden en vorm zijn een steeds grotere rol gaan spelen. 

Sinds 2020 wordt er een uitgebreid onderwijssysteem gebruikt om de beoefenaars van de stijl zo goed mogelijk te ondersteunen in hun ontwikkeling.

filosofie

Een belangrijke gedachtegang is dat we het Shaolin Ch’uan Fa niet alleen beoefenen om onszelf te leren verdedigen. De vechtkunst is meestal ook een middel voor persoonlijke ontwikkeling. Op fysiek vlak kan dit bijvoorbeeld gaan over sterker en leniger worden, je evenwicht verbeteren, of je lichaam beter kunnen coördineren, Op mentaal vlak worden er vaak stappen gemaakt in concentratie-, doorzettings-, en samenwerkingsvermogen. Deze dingen verschillen uiteraard per persoon. Het beoefenen van een specifieke stijl heeft daardoor een positieve invloed op algemene dingen uit het dagelijks leven.

Deze persoonlijke ontwikkeling wordt ondersteund door middel van oosterse filosofieën. Principes vanuit het Boeddhisme en Taoïsme zijn namelijk nauw verweven met de vechtkunst. 

Uiteindelijk bewandelt iedereen een eigen weg. Voor sommigen speelt het beoefenen van het Shaolin Ch’uan Fa een grote rol in hun persoonlijke verhaal. Voor anderen is het gewoon een leuke manier om lekker te sporten!