Hier vind je meer informatie over wat Kempo is, welke geschiedenis en filosofie het heeft, en wat voor onderdelen van het Kempo wij beoefenen.

Fotografie: Sylvia Jansen

Kempo in het kort

Kempo is een traditionele Chinese vechtkunst en bewegingsleer. Het is naast zittende meditatie ontwikkeld zodat zowel lichaam als geest konden worden getraind. 

Kenmerkend in onze specifieke Ch’uan Fa stijl is het samen komen van uitersten. De combinatie van verfijnde techniek en dynamiek van de lichaamsbewegingen zorgen er bijvoorbeeld voor dat er veel snelheid en kracht worden ontwikkeld in het lichaam. Chi speelt een belangrijke rol bij het begeleiden van de richting van deze snelheid en kracht. Ook helpt dit bij het aarden (stevig staan) in de gevechtstanden. Deze combinatie maakt dat onze stijl een effectieve vechtkunst is, die er met de juiste souplesse ook nog eens sierlijk uit ziet. 

Net zoals andere Chinese vechtkunsten gaat de Ch’uan Fa stijl er vanuit dat er een goede balans moet zijn, bijvoorbeeld tussen actie en rust. In de trainingen leren we dan ook om te gaan met deze uitersten. Een goed voorbeeld is het geven van een snelle en harde techniek vanuit onstpanning en rust.

geschiedenis

De basis van het Kempo is eeuwen geleden gelegd in India. Volgens de legenden zijn de beginselen van de vechtkunst door de boeddhistische monnik Boddidharma / Tamo van India naar China gebracht.  Hij introduceerde deze onder monniken als aanvulling op hun dagelijkse meditatie. In China zou de vechtkunst zich binnen het beroemde Shaolin klooster verder hebben ontwikkeld. 

Vanuit China heeft het Kempo zich verspreid naar andere landen, waaronder Korea en Japan. Het Kempo zoals dat binnen onze vereniging wordt beoefend is van China via Indonesie naar Nederland gekomen. Het is in ons land geïntroduceerd door Carl Faulhaber. 

Binnen het Kempo zoals men dat vandaag de dag in Nederland kent, zijn er grofweg twee stromingen te onderscheiden. Eén van deze stromingen kenmerkt zich door een sterke gelijkenis met Japanse vechtkunsten zoals het Karate. De andere stroming laat zich kenmerken door een stijl en bewegingsleer die meer verwantschap vertoont met Chinese gevechtskunsten zoals Gong Fu en Tai Chi Ch’uan. Het Kempo dat binnen onze vereniging wordt beoefend, behoort tot deze laatste stroming. 

filosofie

Kempo zoals wij dat beoefenen is een vechtkunst, wat iets anders is dan een vechtsport. Eén van de verschillen is de rol van wedstrijden. Deelname aan wedstrijden is binnen onze vereniging zeker mogelijk als daar behoefte aan is, maar het is niet het primaire doel van de training. Dit geldt ook voor examens of demo’s. Ons Kempo is eigenlijk meer een ‘kunst van het bewegen’. We zien het als een studie naar de technisch uitdagende stijl waarbinnen je altijd kunt blijven groeien en ontwikkelen. Natuurlijk leer je hierbij wel vechten, maar onze doelstellingen zijn niet tot dat aspect beperkt. 

Kempo wordt voor veel mensen meer dan alleen een vechtkunst. Het wordt een manier van leven, die vaak een positieve invloed heeft op het dagelijks leven. De beoefening van de vechtkunst wordt binnen onze vereniging daarom niet alleen gezien als een lichamelijke training, maar ook als een geestelijke.

We zien het beoefenen van de stijl als een goede manier om tot op late leeftijd op een sportieve en gezonde wijze met je lichaam bezig te zijn. Een sterke geest in een gezond lichaam dus! Zo wordt de gevechtskunst meer een middel dan een doel op zich.

Fotografie: Sylvia Jansen

onderdelen

Kempo bestaat uit verschillende onderdelen, die grofweg onder te verdelen zijn in drie categoriën. Ten eerste zijn er de basis technieken, ofwel kihon. In deze oefeningen isoleren we specifieke bewegingen zodat je gericht kan werken naar een technisch goede uitvoering. Ten tweede hebben we kata, kumite en haitatsu. In deze oefeningen integreren we de losse technieken in mooie stijlvormen, gevechtssituaties en bevrijdingen. Ten derde beoefenen we sparring. Dit is een gevecht waarbij je leert improviseren met de technieken van het Kempo.

kihon

De basistechnieken van het Kempo zijn zeer divers. Er zijn standen, en aanvallende en verdedigende technieken met benen en armen. In het begin zijn het vooral je armen en benen die bewegen, maar uiteindelijk leer je voelen dat je hele lichaam samen werkt. Er zijn 5 klassieke dierstijlen: panter, kraanvogel, slang, tijger en draak.

kata

Een kata (of stijlvorm) is een schijngevecht waarbij de losse technieken gecombineerd worden. Je leert een patroon van bewegingen aan zodat je je de stijl eigen maakt, en gevechtssituaties voor jezelf kan trainen. Dit zijn solo oefeningen, en kunnen met of zonder wapen worden uitgevoerd.

kumite

De gecombineerde technieken worden nu toegepast met een trainingspartner. Kumite zijn studies van bepaalde gevechtssituaties en zorgen ervoor dat je ervaring opbouwt in jezelf te verdedigen. Dit zijn partner oefeningen, en kunnen met of zonder wapen worden uitgevoerd.

haitatsu

Het kan voorkomen dat je wordt vastgepakt bij bijvoorbeeld je polsen of nek. Haitatsu leren je verschillende manieren om los te komen en je uit de aanval te redden. Vaak eindigen de oefeningen in een klem (chin na) zodat je controle over de situatie krijgt. Dit zijn ongewapende partner oefeningen.

sparring

In kihon, kata, kumite en haitatsu beweeg je in een vooraf afgesproken patroon. Een gevecht is echter onvoorspelbaar. Sparring is daarom een uitstekend middel om je hier in te ontwikkelen en om je de stijl volledig eigen te maken. Het is daarbij nadrukkelijk de bedoeling om de technieken van de kihon, kata, kumite en haitatsu toe te passen.